Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus" Sp. z o.o. istnieje od 1977 roku. Od początku istnienia spółka kierowana jest niezmiennie przez Marię i Stanisława Wójcików. Zanim
powstała koncepcja utworzenia Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw, w roku 1971 w miejscu, w którym aktualnie mieści się siedziba firmy, właściciele założyli gospodarstwo rolne. Z czasem, na skutek obserwacji tendencji na rynku została podjęta decyzja o rozszerzeniu działalności na nowy obszar - przetwórstwo owoców i warzyw. W 1977 powstał niewielki wówczas, zatrudniający zaledwie kilka osób zakład rodzinny, który przyjął nazwę „Vortumnus".
Początkowo działalność przetwórcza zakładu nie była duża i koncentrowała się głównie na produkcji kompotów owocowych. Przełom dekady lat siedemdziesiątych l osiemdziesiątych to okres szybkiego rozwoju firmy, która z coraz większym powodzeniem wytwarzała również konfekcjonowane w słoje przetwory warzywne i owocowe w tym głównie marmolady i dżemy.
Analiza otoczenia rynkowego wskazywała, że dobrym obszarem do rozwoju jest także branża komponentów dla przemysłu piekarniczego i cukierniczego. Tak więc na początku lat dziewięćdziesiątych rozpoczął się kolejny, komplementarny do istniejącej oferty obszar aktywności. Z czasem asortyment ulegał rozszerzeniu, wzrastała także sukcesywnie liczba odbiorców.
Obok oferty produktów cukierniczych, stale ulegał poszerzeniu portfel produktów konfekcjonowanych w jednostkowe opakowania konsumenckie. Firma sukcesywnie wprowadzała nowe produkty, zarówno stanowiące uzupełnienie codziennej diety (pieczarki marynowane, papryka, sałatki warzywne, ćwikłę itp.) jak i bardziej wyrafinowane (czosnek marynowany, jabłko prażone -szarlotka, żurawina).
Pierwsze lata bieżącego dziesięciolecia to okres przystosowawczy do wymagań, związanych z włączeniem Polski do struktur europejskich. To także czas stałego doskonalenia metod wytwarzania, by sprostać ostrym wymogom i reżimom określonym w najważniejszym w przemyśle spożywczym systemie zapewnienia jakości HACCP. Już od kilku lat spółka pracuje zgodnie z jego wymaganiami dzięki czemu dołączyła do grona najbardziej wiarygodnych producentów na rynku.
ZPOW „Vortumnus" Sp. z o.o. jest wiodącym producentem wielu asortymentów produktów owocowo-warzywnych, konfekcjonowanych w opakowania jednostkowe (stoje, puszki) o różnej pojemności, przystosowanych do indywidualnych wymagań odbiorców, w tym także dla gastronomii (HoReCa). „Vortumnus" to także znaczący wytwórca półproduktów przeznaczonych dla przemysłu cukierniczego (w tym m.in. marmolady, nadzienia owocowe do ciast, owoce kandyzowane), a dzięki dobrze rozwiniętej sieci dystrybucyjnej są one dostępne w całym kraju.
W ramach realizowanej strategii marketingowej „Vortumnus" Sp- z o.o. stara się poszerzać rynek także dla produktów konfekcjonowanych dla sprzedaży detalicznej tak, aby stały się możliwie powszechnie dostępne. Już dziś można je nabyć w najważniejszych ogólnopolskich strukturach detalicznych (m.in. TESCO, KAUFLAND, POZNALEC, POLOMARKET, ALMA) i lokalnych sieciach handlowych (DELIKATESY CENTRUM, EUROSKLEP, ALDIK, SANO i innych). Niebawem - dzięki usprawnianiu kanałów dystrybucyjnych - będzie osiągalny w każdym miejscu w Polsce.
Produkty „Vortumnus" goszczą również na stołach konsumentów w piętnastu krajach świata, wśród nich między innymi w USA, Irlandii, Wielkiej Brytanii i w Izraelu. Produkty przeznaczone dla cukiernictwa skutecznie udało się uplasować na trudnych rynkach Czech, Słowacji, Rumunii, Ukrainy, krajów nadbałtyckich i Rosji, gdzie cieszą się niezmiennym, wysokim uznaniem.
|